Muuramen kalastuskunta

Rajoitukset ja ohjeet

Rajoitusalueet ja pyydysten merkintä

Kalastuskunta pyrkii säätelemään kalastusta kalakantojen tuoton turvaamiseksi ja lisäämiseksi – kalastuksen mielekkyyttä unohtamatta. Tarkista ELY-keskuksen määräämän kalastusrajoitusalueet palvelusta www.kalastusrajoitus.fi. Huomaa, että kalastuskunta on määrännyt vesialueilleen myös omia kalastusrajoituksia, jotka voit tarkistaa alla olevalta kartalta (kartta päivitettävänä ja tulossa). Tarkista tarvittaessa tästä linkistä pyydysten merkintäohjeet.

Yleiskalastusoikeus

Onkiminen ja pilkkiminen (ja silakan litkaus) ovat Suomessa yleiskalastusoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla et tarvitse erillistä lupaa. Kaikkialla ei saa onkia, kuten erityiskalastuskohteissa tai vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla (KalL 64 §).

Kalastonhoitomaksu

Jokaisen 18-64 -vuotiaan tulee maksaa kalastonhoitomaksu, jos kalastaa muulla tavoin kuin onkimalla tai pilkkimällä (tai silakkalitkalla). Huomaathan, että vuodesta 2024 alkaen ikäraja nousee 69 ikävuoteen. Kalastonhoitomaksun maksettuaan voi kalastaa yhdellä vavalla lähes koko maassa. Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kuitenkaan kalastamaan vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla, ELY-keskuksen määräämillä kieltoalueilla tai Ahvenanmaalla (www.kalastusrajoitus.fi). Esimerkiksi Muuramenjoella ja Raudanjärvellä kalastukseen tarvitaan aina erillinen lupa.

Pyydyskalastukseen, useammalla vavalla kalastukseen tai muuhun kalastukseen sekä ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan eli Muuramen osakaskunnan kalastuslupa (tai esim. viehelupa Päijänteelle, ks. muut luvat).

Kalastonhoitomaksulla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvontaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia eli kalastonhoitomaksun voi aina maksaa – se on sijoitus luontoon!